2009

Voor de besturing van onderstaand schema is gebruik gemaakt van een kastje waarin opgenomen:

Een trafo van 12v met een schakeling voor 12v gestabiliseerde gelijkstroom.

Een aan en uitschakelaar welke bij het doordraaien een temperatuurstand instelt tussen de 30 en 95 graden, deze is verbonden met een sensor die aan de bovenzijde van het warmste boilervat is gemonteerd, zodra de ingestelde temperatuur berijkt is schakeld de voeding van de diferentieschakelaar af.Deze schakelaar voorkomt dat de pomp blijft lopen bij een te hoge teperatuur.

Een diferentieschakelaar met 1 sensor bovenin de convector en 1 sensor bij de pomp deze schakeld de pomp in als het temperatuurverschil meer is dan 5 graden tussen de collector en de koudste boiler.En de pomp uit als het verschil minder is.
Deze schakelaar voorkomt dat de pomp draait als dit geen rendement geeft.

Verder is er als extra ingebouwd een thermometer met een draaischakelaar die op 6 punten de temperatuur kan meten deze heeft geen invloed op de werking van het geheel maar is bedoeld om mijn nieuwschierigheid te bevredigen inzake de temperatuur op verschillende plaatsen van het geheel.
Aan het schakelkastje is ook een electrisch uurwerk gemonteerd welke alleen loopt als de pomp draait dan weet ik ook hoeveel tijd de warmte in de collector hoger is dan in de boiler. De klok kan maximaal 11 uur en 59 minuten aangeven dus is het wel van belang om iedere dag de gegevens te noteren.

2010
Een extra sensor gepaatst om te voorkomen dat de onderkant van de collector bevriest.

de pomp is verplaatst omdat dan het water door de vaten gedrukt wordt 

en het pijlglas en balon zijn weg er komt een nieuwe schets

eerste schets

ontwerp

2011 juni 

Besturing van het geheel blijft gelijk maar komt in een betere uitvoering

eerste schets